GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

У ваљевском крају откривено је још једно значајно археолошко налазиште из четвртог века у селу Бранговић, за које се претпоставља да је у тесној вези са насељем Градац, али и претечом самог Ваљева.

Ради се о остацима утврђења које је штитило насеље велике површине, добре очуваности из четвртог века. У његовом саставу је откривена и хришћанска црква са епископским престолом, која је, највероватније, саграђена у шестом веку и самим тим спада у ред најстаријих верских храмова на простору западне Србије.

Радивоје Арсић, директор Завода за заштиту споменика културе из Ваљева, између осталог каже: "...Ово је локалитет насеља чије је утврђење грађено у четвртом веку и на основу досадашњих показатеља у њему је постојао континуитет живота и рада до шестог века. Утврдили смо да је са прекидом та линија настављена од 10. до 11. века. Очигледно да је реч о значајном цивилном насељу чији су градња и развој били мотивисани неким од економских разлога. На основу пронађених остатака згуре, претпостављамо да је у питању било рударство, односно металургија..."

Археолози очекују да ће овај објекат, када се заврше радови, бити један од најатрактивнијих у земљи, пре свега због локације, практично на врху стене, у кањону једне од најчистијих река у Европи, величине 750 пута 250 метара и изузетно добре очуваности. Стакласти малтер који је коришћен при зидању утврђења и цркве очуван је као да је тек ових дана замешан.