GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Као управљач у заштићеном подручју Клисуре реке "Градац", Еколошко друштво у сарадњи са надлежним институцијама води велику битку против каптирања Повленских извора. Уважавајући чињеницу за потребе савремног човека за водом, а у исто време поштујући природу и све њене вредности, надамо се да ћемо постићи најбоље решење у насталом проблему. Поред свог труда и напора који су у осталом и наша обавеза, обратили би се јавности једним цитатом, у нади да ће многи који га буду прочитали схватити суштину и сврху живљења човека.

Председник САД Линколн је 1854. године, понудивши Индијанцима да купи велики део њихове земље а за узврат нудећи резерват, од поглавице Сијетла добио је одговор:

"Када Велики поглавица из Вашинтона шаље свој глас да жели купити нашу земљу- ПРЕВИШЕ ОД НАС ТРАЖИ. Како се може продати или купити небо и топлина земље? Тако нешто сасвим нам је страно. Ми нисмо власници свежине ваздуха и бистрине воде. Сваки делић ове земље свет је мом народу. Свака блистава борова иглица, свако зрно песка на речном спруду, свака маглица у тами шуме , свети су у мислима и животу мог народа. ДЕО СМО ОВЕ ЗЕМЉЕ И ОНА ЈЕ ДАО НАС! Мирисаве траве су нам сестре. Јелен, пастув, велики орао-браћа су нам. Стеновити врхови, сочни пашњаци, топло повијено тело понијево и човек, све припада истој породици. Ова блистава вода што тече брзацима и рекама није само вода, већ и крв наших предака. Ако вам продамо земљу, морате знати да је света, морате рећи својој деци да је света. Да сваки одраз у бистром језеру казује догађаје и успомене из живота мог народа. Жубор воде-глас је мог оца. Реке су наша браћа, утољују нам жеђ. Реке носе наше кануе. Хране нам децу. Продамо ли вам ову земљу, морате се сетити и учити своју децу да су реке наша а и ваша браћа. Зато рекама морате пружити доброту какву би сте брату пружили. ЗНАМО ДА НАС БЕЛИ ЧОВЕК НЕ РАЗУМЕ. Њему је један део земље исти, као и било који други.

Према мајци-земљи и према брату-небу односи се као према стварима које се могу купити, опљачкати, продати попут стоке или сјајног накита. ЊЕГОВА ЋЕ ПОХЛЕПА УНИШТИТИ ЗЕМЉУ И ОСТАВИТИ ПУСТОШ ЗА СОБОМ. Не знам! Наш се начин живота разликује од вашег. Од погледа на ваше градове црвеног човека заболе очи. У градовима белог човека нема мирног кутка. Нема места на којем би се чуло отварање лишћа у пролеће или дрхтај крила мушице. Можда зато што смо дивљи, једноставно не схватамо. Бука ми вређа уши. Шта вреди живот, ако човек не може чути крик козорога, или ноћну препирку жаба у бари? ЈА САМ ЦРВЕНИ ЧОВЕК И НЕ РАЗУМЕМ МНОГО. Индијанац воли меки звук ветра, када се поиграва површином мочвара. И мирис поветарца освежен подневном кишом или боровином. Највеће благо црвеног човека је - ваздух. Бели човек као да не опажа ваздух који удише. Попут неког ко је дуго на самрти, имун је на смрад. Продамо ли вам земљу, морате се сетити да нам је ваздух драгоцен. Да ваздух дели свој дух са свим животом који га одржава. Ветар је мом деди дао први дах и прихватио његов последњи издах. Ако вам продамо земљу морате је чувати као светињу. Као место на коме ће бели човек моћи да удахне ветар заслађен мирисом пољског цвећа. Размотрићемо вашу понуду да купите земљу. Одлучимо ли да пристанемо, захтеваћемо да испуните овај услов : бели човек мораће да се понаша према животињама овога краја као према својој браћи. Шта је човек без животиња? Када би животиње нестале, човек би умро од велике усамљености духа. Шта год да задеси животиње, убзо снађе и човека.СВЕ ЈЕ У СВЕТУ ПОВЕЗАНО. Мораћете учити своју децу да им је под ногама пепео наших дедова.

Да би поштовали земљу, рећи ћете им да је земља богата животом наших предака. Мораћете учити своју децу, исто као што ми учимо нашу, да нам је земља мати. Што снађе земљу, снаћиће и њену децу. Пљује ли човек на земљу - пљује на себе самога. ЗЕМЉА НЕ ПРИПАДА ЧОВЕКУ. ЧОВЕК ПРИПАДА ЗЕМЉИ. "