Поточна пастрмка

Salmo trutta Linnaeus (Familija Salmonidae)

У избору за најлепшу и најплеменитију рибу, поточна пастрмка би заузела почасно место. Њено присуство не краси само Градац већ мноштво наших хладних планинских потока и река. Лако се може разликовати, како од осталих врста пастрмки тако и од других риба, пре свега по обојености тела. Мноштво тамних и црвених пега, оивичених бледожућкастим или плавичастим прстеном, краси бокове и главу ове лепотице. Леђа су јој сиво – маслинасте боје а нијансе зависе од светлосних услова средине у којој живи. Бокови су зеленкасто – жути са сребрним одсјајем а трбух јој је беличасто – сив.

Приликом узимања узорака из Градца, у близини манастира Ћелије, у дубљем и веома засенченом виру, испод корења врбе је уловљена поточна пастрмка готово црне боје а цело тело је имало метални љубичасти одсјај из мноштво светло – оивичених црвених и тамних пега. Овај прелепи примерак најбоље илуструје изузетну разноликост у обојености код поточне пастрмке. Поточна пастрмка се одликује снажним, вретенастим телом попут торпеда, које је покривено мноштвом ситних крљушти. Пераја су широка и помало заокружена. Изнад леђног пераја налази се, као и код осталих салмонида мало «масно» или «тучно» пераје. Глава поточне пастрмка је средње величине у односу на тело, са релативно великим устима и снажним вилицама. У устима има многобројне релативно ситне али снажне и оштре зубе.

Распрострањеност

Поточна пастрмка је аутохтона, европска салмонида. Живи у рекама и језерима до 2500 м надморске висине. Насељена је у водама Северне Америке, као и у неким водама Централне Африке. У Градцу се среће дуж целог тока реке.

Раст

Величина коју досеже као и брзина раста поточне пастрмке, изразито зависи од особина воде у којој живи. У малим потоцима ретко нараста дужа од 30 цм и 300 г тежине. Са друге стране, у већим и дубљим водама срећу се примерци преко метра дужине и 20 кг тежине. У Градцу су ловљени примерци дуги 60 – 70 цм и тешки 3 – 4 кг. Упоређујући податке о расту поточне пастрмке из Градца и Млаве (која по величини одговара Градцу) примећује се да грачанске пастрмке постижу нешто веће дужине и тежине при одговарајућим узрастима.

Репродукција

Поточне пастрмке полно сазревају у другој или трећој години живота. Мресте се, зависно од температурног режима воде, од половине новембра до краја децембра. Икру полажу у јаме на дну реке – „бојишта“, дубине око 15 цм и промера око 20 – 30 цм. Бојишта копају полно зреле женке репним перајем разбацујући песак и шљунак са дна реке. Након тога женка полаже зрелу икру на дно бојишта, а полно зрели мужјак је оплођује испуштајући млеч са сперматозоидима. Непосредно затим, женка репом враћа песак и шљунак затрпавајући бојиште. Зависно од температуре воде инкубација траје 60 – 90 дана. Пастрмке из Градца карактерише значајно већа релативна плодност – у табели су дати подаци о плодности са 5 примерака различитих узраста.

Плодност поточне пастрмке из Градца

tabela

Исхрана

Поточна пастрмка је изразита грабљивица која у погледу прождрљивости не заостаје за другим грабљивим рибама, тако да се крупније пастрмке често упоређују са штуком. У млађим узрастима, оне се поглавито хране воденим бескичмењацима (ларве разних група инсеката, црви, рачићи ) као и инсектима који лете изнад водене површине. Старији примерци корисе за храну све што могу савладати укључујући мање рибе (пешеве, пијоре и сл. ) па и сопствено потомство.

Спортско-риболовни значај

Атрактиван изглед поточне пастмке и начин риболова који захтевају врхунску риболовну вештину, као и изузетно квалитетно и укусно месо, дају овој риби водећи значај у спортском рибарству. Међутим, релативно мала плодност а такође и стално повећање негативних, антропогених утицаја захтевају посебне активности у погледу газдовања салмонидним фондом у већини пастрмских вода па и у Градцу. Од 1986, Градац се, сваке године, порибљава са око 1000 – 2000 комада поточне пастрмке по километру тока реке. Порибљавање се врши у току лета (август) уз стручну контролу а прати се напредовање и адаптација млађи.

Риболовне дозволе

Дозволе за риболов се могу купити у просторијама Еколошког друштва Градац ,  у објекту Еколошког друштва Градац на Шареном платну, у Мушичарском клубу Но1 , у конаку Тетребовац или у чуварској служби.

 

Град Ваљево

Ваљево је град у западној Србији и седиште је колубарског округа. Налази се на просечној надморској висини од 185 м и од Београда је удаљен непуних 100 км.

 

Catch And Release

На целом току реке Градац важи режим Catch And Release (ухвати и пусти).

 

Контакт

Милош Мезин
Моб: +381 64 2860930
Славица Ранковић
Моб: +381 69 2210090

Search

Cookie Notice

This site uses cookies to ensure the best experience. By continuing to use this website, you agree to their use.