GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

360° фото

panorama3 

Занимљивости

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова

Fly fishing на реци Градац

Река Градац је дугачка 28 км и настаје спајањем Буковске реке и Забаве. Првих 14 км је несталног тока и стални проток воде има само у време топљења снегова и током обилних падавина. Тај део се зове Суваја и одликује га изузетна геоморфолошка разноврсност. Од извора Зеленци, једног већег и више мањих извора, па до ушћа у Колубару, које се налази у самом Ваљеву, река је сталног тока у дужини од 14 км. Градац је кањонског типа, са мало широких ливада у свом приобаљу, тако да се околна села налазе далеко од саме реке, изнад кањона. У доњи ток се стиже асвалтним путем који води из самог града и води узводно, левом обалом реке Градац, до Дегурића. Одатле пешке уз реку, пратећи стазу и прелазећи са једне на другу страну.  Целокупан ток реке која протиче кроз заштићено подручје је мушичарски ревир, до кога се  најлакше долази  асвалтним путем који води  од Ваљева до манастира Ћелије (7 км), а одатле пешке се за око 5-10 минута спустите до реке и кренете узводно или низводно у прелепу природу.

То што нема насеобина у самом кањону, као и очувана природа и богатство биљним и животињским светом, утицали су да клисура реке Градац буде проглашена пределом изузетних одлика и заштићеним природним добром, од састава Буковске реке и Забаве, па до саме градске зоне Ваљева, у дужини око 24 км, захватајући површину од 1270 ха. Привилегију и обавезу да газдује овим бисером има Еколошко друштво „Градац“, најстарије еколошко друштво у тадашњој СФРЈ. Унутар друштва функционише чуварска служба која се бави чувањем и уређењем реке, као и издавањем риболовачких дозвола.

За риболовце је интересантан део од извора Зеленци па 12 км низводно, до градске зоне и водозахвата Плоче. Узводно, од Плоча, до састава Буковске реке и Забаве, могуће је пецати само махачем, на једну вештачку муву. На целом току реке важи режим Catch And Release.

Добро организована чуварска служба, као и култура ваљевских и бројних риболоваца са стране, довели су до тога да данас са поносом и пуним правом можемо рећи да је Градац поточном пастрмком најбогатија река у Србији. Осим поточаре, мушичарима је интересантан и липљан, који се због малобројне популације спорадично лови, као и клен који насељава углавном средњи и доњи ток Градца. У реци још живе и кркуша, кесега, пеш и златаћ и изловљавање било које врсте рибе није дозвољено.

Вода реке Градац је прве категорије, тако да многи љубитељи у горњем току реке пију воду са ње. Самом реком се смењују брзаци и вирови, што мушичарима пружа могућност да испоље своју машту, знање и креативност у лову лукаве пастрмке. Најчешће се хватају пастрмке дужине од 18 до 25 цм, мада нису ретки ни примерци од 35 цм. Многи су имали срећу да се сликају са примерцима од 40 до 50 цм, а само ретки и са крупнијим. Лови се потезанкама, нимфама, мокрим и сувим мувама. И лови се  из задовољства и због дружења.

Шта и како се лови?

Лови се поточна пастрмка. У ревиру се може ловити само са мушичарским прибором, користећи једну вештачку муву и служити се било којим техником. Углавном, почетак сезоне (март и април) су резервисани за потезанке и тешке нимфе, а онда падањем и бистрењем воде прелази се на мокре муве, лакше нимфе, а мај и јун се дочекају са површинским мувама и халапљивим пастрмкама које целе искачу из воде у време "цуга". Поред пастрмке, спорадично се лове клен и липљан.

Како је Градац пастрмком и по количини и по величини уловљених комада најбогатија река у Србији, заиста је тешко не упецати бар неколико комада.

Додатна понуда?

Сам Градац и клисура су оаза скоро нетакнуте природе, коју допуњују спелеолошки, археолошки и верски објекти из којих издвајамо манастир Ћелије, где је стварао Преподобни отац Јустин, као и манастир Лелић, са музеј кућом Светог владике Николаја. Ко жели да пешачи, може неком од маркираних стаза стићи и до остатака цркве базилике из петог века и старог града.

Градац је бег од урбаног и повратак природи. Свако ко себе проналази у посматрању природе и саживоту са њом, успеће да види бар нешто од 130 врста лептира, од укупно 150 описаних на територији Србије или 25 врста водоземаца и гмизаваца од укупно 40 описаних у Србији, уз обиље представника осталих врста флоре и фауне. Наравно, ту су и видре, заститни знак Градца.
 
У објекту Еколошког друштва Градац на Шареном платну (Мапа) можете се окрепити, пробати неке од локалних гурманских специјалитета, добити преноћиште, савете и купити вештачке мушице, као и у конаку Тетребовац. У Мушичарском клубу Но1 можете се снабдети комплетним мушичарским прибором.
 

Више информација и резервације можете добити на +381641631164

    
Шарено платно, Еко-бивак
  • Преноћиште 500 RSD (~ 4 €)
  • Закуп објекта на један дан 2.000 RSD (~ 17 €)

Цене?

Цена годишње дозволе је 10.000 RSD (~ 82 €), дводневне 2.000 RSD (~ 16 €), а дневне 1.000 RSD (~ 8 €).

Дозволе за риболов се могу купити у просторијама Еколошког друштва Градац (Кнез Михајлова б.б. 014/225-188),  у објекту Еколошког друштва Градац на Шареном платну, у Мушичарском клубу Но1 (Браће Павићевић 1, тел. 014/225-624), у конаку Тетребовац или у чуварској служби - чувар Милош Мезин 064/286-09-30.

Чланарина ЕКОД Градац износи 400 RSD (~ 3,3 €).

 

Режим риболова

РЕЖИМ РИБОЛОВА ЗА 2018. ГОДИНУ

  • Дозвољен је риболов од састава Буковске реке и Забаве до водозахвата Плоче искључиво на мушицу, махањем мушичарским прибором.
  • Дозвољен је риболов сваким даном од 06 h  па до првог сумрака.
  • Дозвољен је искључиво риболов Catch and Release (ухвати и пусти).
  • Обавезна је употреба мередова.
  • Није дозвољено уловљене примерке износити из воде и спуштати на обалу ради сликања.
  • Обавезна је употреба мушица без повратне куке.
  • Забрањен је риболов на жив мамац (сви производи од хлеба, црви, глисте, скакавци и сл), варалицу,  тирол-холц и wasser куглу.