GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Клен

Leuciscus cephalus Linnaeus (Familija Cyprinidae)

Клен има вретенасто тело које је покривено крупним, тамно обрубљеним крљуштима. Леђа су му сиво–зелене до маслинасто–зелене боје, бокови сребрнасти, а трбух бео. Глава клена је релативно широка са великим устима. Грудна пераја су жућкасто – наранџаста а трбушна и подрепно, црвенкаста.

Распрострањеност

Клен насељава реке готово целе Европе а среће се у пастрмском, мренском ципринидном региону. Чест је и у језерима и акумулацијама. У Градцу се среће дуж целог тока, мада је у доњем току знатно бројнији него у горњем.

Раст

У нашим рекама најчешће се срећу кленови дужине од 20 – 40 цм и тежине од 300 – 1000 г што одговара узрастима од 4 до 10 година. Ретко достигну дужину од 60, или чак 80 цм и тежину око 4 кг. Такви примерци су стари између 15 и 20 година.

Репродукција

Кленови полно сазревају између 3 и 4 године. Плодност им се креће између 50.000 и 200.000 јаја по женки или у просеку око 45.000 јаја/кг телесне тежине. Мрест је пролећни (април – мај).

Исхрана

На јеловнику клена налази се храна и биљног и животињског порекла. Најчешћи елементи исхране су ларве инсеката, ракови, мекушци, мање рибе, алге и виша, акватична вегетација. Као и пастрмка радо ће узети и инсекта са површине воде, а неће заобићи ни ситнију жабу.